Universiteit Leiden

nl en

Timmermans in Trouw over mogelijke belangenverstrengeling in de Tweede Kamer

In Trouw verscheen onlangs een artikel waarin Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, pleit voor meer aandacht voor integriteit in de Tweede Kamer.

Azarkan, partijleider van Denk, is - zonder dat hij dit expliciet heeft vermeld - eigenaar van een restaurant. Tijdens de coronacrisis heeft hij ook regelmatig gehamerd op het sneller heropenen van cafés en restaurants. Daarnaast diende hij een motie in om te onderzoeken hoe de horeca veilig heropend kon worden. Volgens Timmermans komt dit dicht in de buurt van belangenverstrengeling: 'Azarkan neemt met die motie een politiek initiatief over een sector waar hij zelf financieel belanghebbende is.' 

Daarnaast zegt hij: 'Let wel, ook als een parlementslid zijn financiële belangen wél opgeeft, kan er sprake zijn van belangenverstrengeling. Daar verandert het melden ervan op zich niets aan. Het punt is dat als hij het niet opgeeft, we niet eens weten dat het belang überhaupt bestaat.'

Lees het hele artikel hier

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.