Universiteit Leiden

nl en

'Voor wie alles wil begrijpen, wordt het nieuwe pensioenstelsel niet eenvoudiger'

Woensdag 30 maart 2022 stuurde het kabinet een wetsvoorstel over de pensioenhervorming naar de Kamer. Het nieuwe pensioen moet persoonlijker, transparanter en koopkrachtiger worden. Maar wordt het ook eenvoudiger?

Marike Knoef

Er komen nieuwe verdeelregels en de grote gezamenlijke potten waar pensioenfondsen hun vermogen in hebben zitten, worden opgeknipt. Iedere werknemer krijgt een eigen potje. Met de operatie is een duizelingwekkend bedrag gemoeid van zo’n 1.800 miljard euro: het vermogen dat pensioenfondsen nu bezitten.

De beweeglijkheid van het nieuwe pensioen zal wennen worden, zegt Marike Knoef, hoogleraar empirische micro-economie en directeur van pensioendenktank Netspar, in NRC. 'De verwachting is dat de pensioenen vaker verhoogd dan verlaagd worden. Maar als gedragseconomen weten we dat een verlies er emotioneel twee keer zo hard inhakt als een winst.'

Schommelingen

Vooral jonge werknemers kunnen hun pensioenpot straks sterk zien schommelen. Voor oudere werknemers en gepensioneerden zullen pensioenfondsen naar verwachting een veiliger beleggingsprofiel kiezen, om het risico op grote tegenslagen te verkleinen. Volgens Knoef is het dan belangrijk om jonge deelnemers duidelijk te maken dat die schommeling normaal is, en dat het beleggen van ingelegde premies uiteindelijk leidt tot een hoger verwacht pensioen.

Toch wil niemand beweren dat het systeem simpeler wordt, zoals de wetstoelichting meldt. 'Voor wie onder de motorkap alles wil begrijpen, is het niet eenvoudiger geworden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.