Universiteit Leiden

nl en

Factcheck: elk land dat wil toetreden tot EU moet gewone procedure doorlopen, geen uitzonderingen

De Oekraïense president Zelenski heeft al meermaals aangegeven bij de Europese familie te willen horen. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging, kan dit niet. Elk land dat wil toetreden tot de EU moet gewone procedure doorlopen. Geen uitzonderingen.

De discussie binnen de EU is nu dat één groep solidair wil zijn met Oekraïne en steun wil geven en één groep die meent dat de kans dat Oekraïne echt lid wordt van de EU in de nabije toekomst vrijwel nihil is en je daarmee valse verwachtingen wekt bij de burgers van Oekraïne, aldus Armin Cuyvers hoogleraar Europees recht op PODNL.

Cuyvers zegt dat in de procedure wordt gekeken naar alle kanten van de maatschappij. Hoe je rechterlijke macht in mekaar steekt, je politieke systeem, je juridische systeem, je financiële systeem en je nationale regels. Op al die hoofdstukken onderhandelt de commissie. Pas als je aan al die voorwaarden voldoet kan er een toetredingsverdrag worden gesloten. Maar dat moet dan ook nog eens worden goedgekeurd door alle lidstaten individueel. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.