Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in het NRC over de rol van Hugo de Jonge bij de mondkapjesdeal

Hugo de Jonge drong als coronaminister aan op gesprekken met Sywert van Lienden over mondkapjes. De Jong komt nu in de problemen door zijn oude portefeuille. Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, sprak over de ontwikkeling in het NRC.

Woensdag bleek uit berichtgeving van de Volkskrant dat De Jonge een rol heeft gespeeld bij de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid in 2020 sloot met zijn toenmalige partijgenoot Sywert van Lienden. De berichtgeving toont aan dat De Jonge er bij een hoge ambtenaar had aangedrongen om het gesprek met Van Lienden aan te gaan, omdat hij veel stampij maakte over het tempo waarop het ministerie mondkapjes inkocht. De Tweede Kamer is kritisch op de Jonge en vraagt om opheldering, maar de Jonge wilde zelf niet reageren op de kwestie.

Met meel in de mond praten

Volgens Timmermans was de bemoeienis van de Jonge niet per definitie verkeerd. Timmermans: ‘Ik zie hier niet direct belangenverstrengeling en ik kan me voorstellen dat een minister in zo’n crisis z’n eigen netwerk inschakelt.’ Timmermans vindt het wel afkeuringswaardig dat De Jonge het advies van zijn eigen ambtenaren zo in de wind sloeg: ‘Als je tegen het advies van ambtenaren in gaat, moet je wel goed weten wat je doet. De deal is op een blamage uitgelopen. Dat maakt dit extra pijnlijk.’ Timmermans benadrukt dit ook in de BNR nieuwsradio: 'Het is een ongelukkige manoeuvre. Met meel in de mond praten, dat horen we niet voor het eerst natuurlijk.' Volgens Timmermans wordt er duidelijk dat er steeds meer knel begint te komen in de situatie. 

Lees het hele artikel hier

Beluister het fragment van BNR Nieuwradio hier 

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.