Universiteit Leiden

nl en

Miranda Boone bij EenVandaag over problemen bij digitale rechtszaken in coronatijden

De coronacrisis had een grote impact op de rechtspraak: rechtbanken sloten in het begin van de crisis de deuren en hielden digitale zittingen. En dat ging lang niet altijd goed, zo blijkt uit onderzoek.

Miranda Boone

De universiteiten van Utrecht, Nijmegen en Leiden onderzochten wat de impact was van de coronacrisis op de rechtspraak en op de positie van mensen die daarmee te maken kregen. Ze keken daarbij naar het strafrecht, het jeugdrecht en het vreemdelingenrecht. 

Hoogleraar Criminologie en Vergelijkende Penologie Miranda Boone onderzocht de gevolgen voor strafzaken. Het was alleen technisch al een grote operatie en daardoor ging er nogal eens iets mis, vertelde ze in de radio-uitzending van EenVandaag. 'Het was lastig voor de gevangenissen om mensen op de juiste tijd voor de camera te krijgen', zegt Boone. 'Ook waren er timeslots ingesteld om de schaarse capaciteit goed te gebruiken. Maar dat betekende dat als de tijd voorbij was, dat een verdachte uit zijn zitting gegooid werd. Dan werd de verbinding plotseling verbroken.'

Gedetineerden vertelden de onderzoekers dat ze het gevoel hadden dat er geen recht was gedaan. 'Uit de survey die wij gehouden hebben is gebleken dat verdachten, die tegen hun zin niet op zitting zijn verschenen, daar een heel vervelend gevoel aan overgehouden hebben.'

Eerder besteedde Trouw ook al aandacht aan het onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de rechtspraak.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.