Universiteit Leiden

nl en

Is Nederland nou een belastingparadijs of niet?

Nee, Nederland is geen belastingparadijs, zei de nieuwe staatssecretaris voor fiscale zaken Marnix van Rij kort na zijn kennismakingsgesprek met premier Rutte. Toch liggen er tal van rapporten die de rol van Nederland als fiscaal toevluchtsoord beschrijven. 

Jan Vleggeert

In de Volkskrant komt hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert aan het woord over de kwestie. 'Voor fiscalisten is een belastingparadijs palmen, zon, nul belasting en geen informatie-uitwisseling. Dat is Nederland niet. Maar als je er met andere ogen naar kijkt, is Nederland wel een belastingparadijs voor grote bedrijven.'

De Oeso kwam eind vorig jaar al met een internationaal minimumtarief van 15 procent winstbelasting voor bedrijven. De Europese Commissie presenteerde vorige maand een plan om brievenbusfirma's op te sporen en aan te pakken. In Nederland werd begin 2020, na het aantreden van staatssecretaris Hans Vijlbrief, al begonnen met de aanpak van belastingontwijking via Nederland, zegt de Volkskrant. 'Die aanpak van brievenbussen moeten we nog afwachten', zegt Vleggeert. 'Dat moet allemaal nog geïmplenteerd worden. Maar zo'n minimumtarief gaat het straks een stuk lastiger maken voor grote bedrijven om belasting te ontwijken.'

Lees het gehele artikel hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.