Universiteit Leiden

nl en

Anchrit Wille in NRC over de selectie van bewindslieden

Anchrit Wille, senior onderzoeker en universitair hoofddocent aan het Instituut Bestuurskunde, vraagt zich in NRC af waarom de selectie van bewindslieden in Nederland plaats vindt in het diepste geheim.

De namen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen zijn bekend. Toch weten we niet waarom zij de meest geschikte kandidaten zijn. Ook de Tweede Kamer, waar de nieuwe bewindspersonen wel het vertrouwen van moeten genieten, is aan de selectieprocedure niet te pas gekomen. De oplossing is volgens Wille simpel: ‘Hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen in de Tweede Kamer. Dat brengt openheid en past bij een nieuwe bestuurscultuur.’

Openbare ‘sollicitatiegesprekken’

De Europese Unie kan op dit punt een voorbeeld zijn voor Nederland. Het Europese Parlement organiseert voor kandidaat-Eurocommissarissen openbare ‘sollicitatiegesprekken’. De hoorzittingen zijn een interessant politiek schouwspel dat rechtstreeks wordt uitgezonden. Wille stelt dat dergelijke hoorzittingen ook voor Nederland goed zouden zijn. ‘Tijdens de hoorzittingen zou de Tweede Kamer kennismaken met de nieuwe bewindspersonen voordat zij worden beëdigd. Dat geeft onze volksvertegenwoordigers de kans om de bewindslieden in spe te bevragen op hun kennis van de beleidsportefeuille en te testen of zij wel geschikt zijn.’

Lees hier het volledige artikel in NRC

Anchrit Wille is senior onderzoeker en universitair hoofddocent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Haar onderzoeksthema's zijn onder andere uitvoerende politiek, politiek-bestuurlijke relaties, politieke participatie en vertrouwen in de overheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.