Universiteit Leiden

nl en

Amaranth Feuth in NRC over de literaire onderwereld

De afdaling naar de onderwereld is al van oudsher een populair onderwerp in de literatuur. Buitenpromovenda Amaranth Feuth vertelt in een interview in NRC meer over haar onderzoek 'The Poet and the Underworld', waarbij ze naar drie hedendaagse interpretaties van dit onderwerp keek die elk waren geschreven door literaire 'outsiders'.

Voor haar onderzoek bestudeerde Feuth het werk van Eavan Boland, Derek Walcott en Gloria Naylor. Boland geeft een feministische draai aan het onderwerp door een gewone vrouw te laten afdalen op zoek naar het graf van haar oma, Walcott geeft vanuit Caribisch perspectief commentaar op de maatschappij en de westerling, en Naylor voegt een Afro-Amerikaanse identiteit toe en maakt het tot een verhaal over de omarming van je kleur en identiteit. Feuth stelt dat deze auteurs de bestaande westerse literatuur gebruiken om zo hun eigen plek te veroveren in de literaire canon. 'Alle drie gebruiken ze eigen mythen om een draai aan de geschiedenis te geven. Door je de westerse wereld toe te eigenen, kan je die ook naar je hand zetten.'

Meer weten?

Het volledige interview met Amaranth Feuth is terug te lezen op de website van de NRC. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.