Universiteit Leiden

nl en

Marike Knoef bij Radar over hoogste inflatie sinds 2008

Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt dat de inflatie in de eurozone is toegenomen tot 4,1 procent. Wat betekent dit voor je portemonnee en spaargeld? En hoe kun je hier als consument het beste op inspelen?

Marike Knoef

Alles wordt op dit moment duurder, legt hoogleraar Empirische Micro-Economie uit bij consumentenprogramma Radar. 'Inflatie wordt berekend aan de hand van een mandje aan goederen dat representatief is voor wat huishoudens kopen. We kijken hierbij naar de verandering ten opzichte van het jaar daarvoor. In oktober was dit cijfer 3,4 procent.'

Sprake van hyperinflatie is er hier nog niet. 'Hyperinflatie is héle hoge inflatie. Je ziet het bijvoorbeeld in Zuid-Amerikaanse landen, maar je zag het na de Eerste Wereldoorlog ook in Duitsland. De prijzen nemen dan van de ene op de andere dag behoorlijk toe.'

Lees het gehele artikel hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.