Universiteit Leiden

nl en

Promovenda Federica Casano in de Volkskrant over de Pandora Papers

Veel rijken en machtigen die in stilte hun vermogen wilden vergroten moeten vrezen voor de onthullingen uit de Pandora Papers. Een morele discussie komt daarmee steeds dichterbij.

Federica Casano

Onder anderen demissionair minister van Financi├źn Wopke Hoekstra dook op in het enorme pakket vol cijfers. Saillant is dat hij als minister verantwoordelijk was voor het aanpakken van belastingparadijzen waar hij zelf dus wat geld had zitten. 

Vijf jaar geleden al leidden de Panama Papers tot ophef. NS-baas Bert Meerstadt trad af als commissaris bij ABN Amro en ook de premiers van IJsland en Pakistan traden af. Politici wereldwijd beloofden dit soort praktijken te zullen aanpakken. 

Sindsdien is inderdaad het een en ander gebeurd, zegt Federica Casano, die promoveert op een onderzoek naar Europees en internationaal belastingrecht. Zo zijn er nieuwe regels ingevoerd tegen belastingontwijking, zegt ze. 'De renteaftrek is in veel landen beperkt en er zijn strengere regels gekomen voor bronbelasting. Maar er is nog veel werk te doen.'

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.