Universiteit Leiden

nl en
Danielle Futselaar

Poollicht bij negentien sterren hint op verborgen exoplaneten

Een internationaal team van wetenschappers waaronder de Leidse Joseph Callingham heeft met behulp van radiotelescopen negentien rode dwergsterren ontdekt die onverwacht radiogolven uitzenden. De uitbarstingen ontstaan mogelijk door interactie met exoplaneten. De resultaten van het onderzoek staan in twee wetenschappelijke publicaties.

De wetenschappers zochten naar poollicht bij rode dwergsterren met behulp van LOFAR. Dat is de krachtigste radiotelescoop ter wereld met het centrum in het Drentse Exloo. Een jaar geleden ontdekte hetzelfde team als eerste poollicht bij een ster en dat smaakte naar meer.

Signaal verklapt verborgen planeten

De onderzoekers hebben nu overeenkomstige signalen opgevangen bij negentien rode dwergsterren. Bij vier sterren zijn de signalen het best te verklaren doordat die sterren een wisselwerking hebben met exoplaneten die om hen heen draaien. Die exoplaneten zelf zijn echter nog niet gevonden. 

Uitleg: Hoe poollicht een exoplaneet kan verraden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Botsing met zonnewind creëert poollicht

Astronomen weten al langer dat planeten, net als onze aarde krachtige radiogolven uitzenden als hun magnetisch veld botst met de zonnewind. Callingham: ‘Bij onze aarde heb je dan noorderlicht en zuiderlicht. En bij Jupiter is het poollicht nog heftiger omdat de vulkanische maan Io veel  snel bewegende deeltjes (plasma) richting Jupiter blaast.’  

De modellen van de onderzoekers laten zien dat bij de onderzochte sterren iets vergelijkbaars aan de hand kan zijn als bij het poollicht van Jupiter. Co-auteur Harish Vedantham (ASTRON): ‘Het poollicht op de ster ontstaat dan doordat een exoplaneet in de buurt van de ster veel materiaal de ruimte in blaast.’

Rode dwerg met poollicht. Een artistieke weergave van poollicht bij een rode dwergster (links) vanwege interactie met een exoplaneet (rechts). Credits: Daniëlle Futselaar (artsource.nl)

Het speuren kan beginnen

Het team onderwerpt de negentien sterren inmiddels aan een nader onderzoek. Zo speuren ze bijvoorbeeld met optische telescopen naar aanwijzingen voor exoplaneten en zoeken ze in de radiostraling naar opvallende patronen. In de toekomst willen de onderzoekers hier de SKA-telescopen voor gebruiken. Deze Square Kilometre Array is een grote radiotelescoop, bestaande uit duizenden ontvangers, die momenteel wordt gebouwd in Zuid-Afrika en Australië. In 2029 moeten de telescopen klaar zijn.

Dit artikel verscheen als persbericht op astronomie.nl

Papers

The population of M dwarfs observed at low radio frequencies. Door: J.R. Callingham, H.K. Vedantham, T.W. Shimwell, B.J.S. Pope, I.E. Davis, P.N. Best, M.J. Hardcastle, H.J.A. Röttgering, J. Sabater, C. Tasse, R.J. van Weeren, W.L. Williams, P. Zarka, F. de Gasperin & A. Drabent. Nature Astronomy. https://www.nature.com/articles/s41550-021-01483-0

The TESS View of LOFAR Radio-Emitting Stars. Door: Benjamin J.S. Pope, Joseph R. Callingham, Adina D. Feinstein, Maximilian N. Günther, Harish K. Vedantham, Megan Ansdell, & Timothy W. Shimwell.  Astrophysical Journal Letters. https://doi.org/10.3847/2041-8213/ac230c

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.