Universiteit Leiden

nl en

Judith Pollmann op NU.nl over heftige symboliek bij protesten

Onlangs werd tijdens een coronaprotest in Amsterdam een levensgrote galg opgezet, die volgens iemand op Twitter voor demissionair minister Hugo de Hugo bestemd zou zijn. Hoogleraar Vroegmoderne Geschiedenis Judith Pollmann vertelt aan NU.nl of de heftige symboliek van deze tijd is en wat men eraan kan doen.

‘Dit soort symboliek bij demonstraties is iets wat we al heel lang kennen,’ begint Pollmann. Ze beschrijft de acties als ‘symbolisch geweld’. ‘De symboliek maakt het echter heel persoonlijk en dus agressiever.’

Maar of mensen bewust zijn van de agressiviteit van hun actie, betwijfelt Pollmann. ‘De actie was en is agressief, maar het blijft uiteindelijk een uiting: eigenlijk wens je iemand dood met die grafkist. Hoe strafbaar dat is, daar gaan de overheid en de rechtbank over.’

Meer weten?

Lees dan het artikel op de website van NU.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.