Universiteit Leiden

nl en

Student Sjoerd Ramackers in het Leidsch Dagblad over ontdekking verband Leidse lakenhandel en slavernij

Geschiedenisstudent Sjoerd Ramackers heeft maar liefst 1300 brieven van Leidse lakenhandelaar Daniel van Eijs (1688 – 1739) gelezen en getranscribeerd. De brieven tonen een direct verband tussen de Leidse lakenhandel en het Nederlandse slavernijverleden. In het Leidsch Dagblad vertelt Sjoerd over zijn ontdekking.

'Niemand was ooit eerder aan de brieven begonnen, wat ik wel begrijp. Want waar begin je als er zoveel correspondentie is? Je ziet door de bomen haast het bos niet,' vertelt hij.

Des te meer Sjoerd las, des te interessanter het voor hem werd. 'Wat ik gaaf vind aan de brieven, is dat het zo persoonlijk is. Je komt héél dichtbij Daniel. Je komt erachter hoe betrokken hij was en hoeveel hij wist. Dat is bij andere plantagehandelaren niet terug te vinden. Daniel was trots op het aantal tot slaaf gemaakten dat hij 'bezat'. In een brief aan Duitse handelaren schepte hij daarover op. Het was een prestigekwestie.'

Meer weten?

Lees dan het artikel op de website van het Leidsch Dagblad (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.