Universiteit Leiden

nl en

Hoever kunnen sociale media gaan bij het weghalen van desinformatie?

Het LinkedIn-account van Kamerlid Wybren van Haga, ex-FVD en nu van zijn eigen Groep Van Haga, werd opgeschort omdat Van Haga het sterftepercentage van corona volgens LinkedIn bagatelliseerde en zei dat mondkapjes niet werken. Van Haga wil dat LinkedIn het account weer activeert en stapte naar de rechter.

Michael Klos

Van Haga spreekt van censuur. LinkedIn was volgens hem een belangrijk platform voor hem als politicus waar hij met voor- en tegenstanders in debat kon gaan en dat werd hem nu ontnomen.

Onderzoeker/docent Michael Klos, die zijn proefschrift schrijft over de vrijheid van meningsuiting op het internet, kijkt uit naar de zaak, zegt hij bij de NOS. 'De platforms hebben een bepaalde verantwoordelijkheid om desinformatie tegen te gaan en worden daartoe ook aangespoord door autoriteiten als de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar je kunt je afvragen of het verwijderen van een video of zelfs een account wel proportioneel is.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.