Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in diverse media over de overstap van Van Nieuwenhuizen

Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs, besprak in de diverse media de stap door de draaideur die minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gemaakt.

Van Nieuwenhuizen stapt uit de politieke arena en haar stap richting het lobbycircuit zwengelt de discussie aan over de zogeheten ‘draaideur’ in politiek Den Haag. De kritiek die volgt uit de Tweede Kamer en het Europees Parlement draaien om mogelijke belangenverstrengeling. In het Financieele Dagblad vertelt Timmermans zo dat de overstap ‘verdacht veel lijkt op een draaideurconstructie’. De thema’s waar de VVD-minister zich namelijk mee bezighield zijn nauw verbonden met het klimaatbeleid.

Afbreukrisico

In het Algemeen Dagblad benoemt Timmermans dat het niet zo zwart-wit ligt als het gaat om nieuwe banen van oud-bewindslieden om belangenverstrengeling te voorkomen. ‘Links roept snel dat het niet kan als een bewindspersoon aan de slag gaat in het bedrijfsleven. En rechts doet hetzelfde als iemand bij een organisatie gaat werken die met belastinggeld wordt gesubsidieerd. Maar we kunnen niet van bewindspersonen verwachten dat ze de rest van hun leven niets meer doen. Partijen hebben het al zo moeilijk om geschikte mensen te vinden die dit werk willen doen. Wie lid wordt van een kabinet, loopt een enorm afbreukrisico.’

Toch praat Timmermans de overstap hier niet mee goed, benadrukt Het Parool. Arco legt uit: ‘Het probleem is dat er amper regels zijn. Daardoor kun je bijna alles flikken.’

Lees hier het artikel van het Algemeen Dagblad

Lees hier het artikel van Het Parool

Beluister hier de aflevering van NOS Met het Oog op Morgen

Beluister hier het fragment van EenVandaag

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.