Universiteit Leiden

nl en

'Verwijderen berichten door techbedrijven heeft gevolgen voor vrijheid van meningsuiting'

Grote socialmediabedrijven hanteren steeds strengere regels over wat er wel en niet gepost mag worden. Zo wordt nepnieuws en het oproepen tot geweld hard aangepakt.

Michael Klos

De afgelopen maanden namen techbedrijven strenge maatregelen tegen onder meer Donald Trump, Lange Frans en Willem Engel. 'Wat je ziet is dat Instagram, Facebook en Twitter toch snel grijpen naar 'nucleaire opties', zou je kunnen zeggen, en mensen een levenslange ban geven. De vraag is of dat gerechtvaardigd is', zegt docent Michael Klos bij Shownieuws in de uitzending van 30 juni 2021.

Klos schrijft zijn proefschrift over de vrijheid van meningsuiting op internet. 'Techbedrijven pakken fakenews of desinformatie hard aan. Dat doen ze meestal door berichten te labelen. Daartoe zijn ze opgeroepen door de Europese Unie. Maar helaas verwijderen ze ook nog weleens berichten. En dat heeft gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting van gebruikers.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.