Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek Tom Ottervanger naar strengere eisen aan Landsadvocaat Pels Rijcken

Pels Rijcken raakte onlangs in opspraak toen bleek dat notaris en voormalig bestuursvoorzitter Oranje jarenlang voor miljoenen had gefraudeerd. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft om die reden Tom Ottervanger emeritus hoogleraar Europees recht ingeschakeld om te onderzoeken of het mogelijk is striktere eisen te stellen aan landsadvocaat Pels Rijcken.

Volgens Grapperhaus zijn er geen aanwijzingen dat de betrouwbaarheid van de dienstverlening van Pels Rijcken ‘op dit moment en voor de voorzienbare toekomst’ onvoldoende is gewaarborgd. Toch geeft Grapperhaus te kennen dat hij laat onderzoeken of de overheid strengere eisen moet stellen aan de landsadvocaat. Hiervoor wordt advies ingewonnen van externe deskundigen ‘met betrekking tot de vraag wat passende eisen en verantwoordingsverplichtingen zijn op het gebied van praktijkuitoefening en bedrijfsvoering’ die de overheid kan stellen aan (het kantoor van) de landsadvocaat.

Deze externe deskundigen zijn de hoogleraren Tom Ottervanger (Universiteit Leiden) en Bob Hoogenboom (Nyenrode Business Universiteit). Ottervanger is gespecialiseerd in het mededingingsrecht en raadsheer-plaatsvervanger bij het Haagse gerechtshof. Hoogenboom is hoogleraar forensic business studies en expert op het gebied van fraude en compliance. Hun advies moet voor 1 september klaar zijn.

Lees het volledige Mr. Online artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.