Universiteit Leiden

nl en

'Multinationals hebben in Nederland allerlei manieren om belastingdruk te verlagen'

Uit een rapport van belangenorganisatie Tax Justice Network blijkt dat Nederland nog steeds een van de aantrekkelijkste landen is voor bedrijven qua belasting: we staan op een bedenkelijke vierde plek op een lijst met zeventig landen. In Vrij Nederland legt hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert uit hoe dat zo heeft kunnen gebeuren.

Jan Vleggeert

'Multinationals hebben in Nederland inderdaad allerlei manieren om de belastingdruk te verlagen', zegt Vleggeert in het interview. 'De gewone man heeft die mogelijkheden niet. Dus ja, de verontwaardiging is begrijpelijk.' Vleggeert was zelf ooit een fiscalist die bedrijven hielp om zo min mogelijk belasting te betalen, maar tien jaar geleden koos hij voor de wetenschap. 'Ik dacht: is dit het werk waar ik later op wil terugkijken? Toen heb ik een radicaal andere keuze gemaakt.'

Volgens Vleggeert zijn de verhoudingen scheefgegroeid na de financiële crisis in 2008. 'Om de banken overeind te houden, heeft de overheid enorm veel geld in de financiële industrie gepompt. Dat geld moest door iemand worden opgehoest. Uiteindelijk zijn de belastingen verhoogd, en de burgers hebben die allemaal braaf betaald. Maar er kwam een moment – zo rond 2013 – waarop mensen zich begonnen af te vragen: hoe zit het eigenlijk met die grote bedrijven? Moeten die dan niet ook wat meer gaan afstaan?'

Lees hier het gehele interview in Vrij Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.