Universiteit Leiden

nl en

Mineke Schipper en Lara Weiss in NRC over scheppingsmythen

Waar komen de eerste mensen vandaan? Als antwoord op die vraag bestaan honderden verschillende vertellingen. In NRC gaan emeritus hoogleraar Mineke Schipper en onderzoeker Lara Weiss in op deze scheppingsmythen.

Volgens Schipper is het opvallend dat vrouwen in veel van de scheppingsmythen ondergeschikt aan de man zijn. ‘Ik denk dat hier sprake is van wat historicus Jan Romein de wet van de remmende voorsprong noemde. De vrouw bezit zo'n machtige gave - het baren van kinderen, en niet alleen meisjes maar óók jongens - dat de mannen deze onbalans in de samenleving wilden herstellen door in verhalen een deel van die macht over te dragen op een mannelijke god. Dat heeft uiteindelijk niet geleid tot samenlevingen waarin evenwicht bestond tussen mannen en vrouwen, maar samenlevingen waarin de man de baas was.'

Niet op de mens gericht

Weiss licht toe dat in het oude Egypte tientallen scheppingsmythen naast elkaar bestonden, waarin de goden centraal staan. 'Door onze fixatie op Genesis en de zondeval van de mens, denken we dat scheppingsmythen waarin de mens centraal staat elders net zo belangrijk waren, maar dat is in Egypte in ieder geval niet zo.'

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van NRC (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.