Universiteit Leiden

nl en

Karwan Fatah-Black en Piet Emmer in de Volkskrant over Keti Koti

De wethouders van de vier grote steden willen dat Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij, een nationale feestdag wordt. In een peiling zijn universitair docent Karwan Fatah-Black en emeritus hoogleraar Piet Emmer geïnterviewd door de Volkskrant over hun standpunt. Is het volgens hen een goed idee?

Karwan Fatah-Black: ‘‘Het is op zich een prima stap, omdat het de discussie over het slavernijverleden kan versnellen. Maar we zijn er als samenleving nog niet uit wat je op zo’n dag precies herdenkt. We lopen het gevaar een grote symbolische stap te zetten, zonder dat we erover uit zijn wat die stap precies moet inhouden.’

Piet Emmer: ‘Ik denk dat het een heel goed idee is om het tot nationale feestdag te maken. Je zou wel moeten vermijden dat zo’n feestdag alleen voor de nakomelingen van de slaven in de koloniën wordt, maar ook voor Europeanen en Aziaten. En niet alleen als herinnering aan het verleden, maar ook als herinnering aan wat we nog steeds te doen hebben in het bestrijden van slavernij.’

Meer weten?

Lees dan het volledige artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.