Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren in het AD over extremisme in Nederland

Afgelopen week is er in België onrust ontstaan nadat een Belgische militair dreigde topviroloog Marc van Ranst om het leven te brengen. Jelle van Buuren, universitair docent aan ISGA, reageerde hierop in het AD.

Vorige maand kwam de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) met een analyse van de tientallen demonstraties tegen de coronamaatregelen in Nederland. Zij constateerden dat de coronaprotesten in Nederland nog tot ‘relatief weinig extremisme hebben geleid’, maar dat ze wel kunnen leiden tot het gebruik van geweld. Jelle van Buuren vindt dan ook dat ook Nederland op zijn hoede moet blijven voor onvoorspelbare individuen zoals Belgische militair Jurgen Conings, die met een afscheidsbrief dreigde met een aanslag tegen ‘het regime’ en tegen virologen. Van Buuren: ‘Hoewel er geen harde aanwijzingen zijn, is er geen enkele reden om te denken dat zoiets niet in Nederland kan gebeuren.’

Eenlingen

Conings is geen onbekende; hij staat al langere tijd op de Belgische terroristenlijst. Op basis van de beschikbare informatie over hem, lijkt hij alleen te opereren. Van Buuren doet onderzoek naar radicalisering op sociale media en ziet dit vaker: 'Het is lastig om per casus te zeggen door welke specifieke reden deze personen getriggerd worden, maar in zijn algemeenheid kun je wel zeggen dat uitspraken als ‘het is tijd voor actie’ of ‘landverraders’ of ‘hoe lang pikken we dit nog’ een bepaalde sfeer creëren waarin iemand kan denken: het is nu of nooit, ik ga nu over tot actie.' Op sociale media als Telegram en Twitter zijn veel uitingen te vinden waardoor het lijkt alsof Nederland snel met veel geweld te maken zal krijgen. Van Buuren zegt hierover: 'Godzijdank is het op platformen als Telegram voornamelijk stoerdoenerij en blijven grote incidenten uit. Wel kan het flirten met geweld en het uitslaan van harde taal die eenling net dat laatste zetje geven om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Je moet dergelijke bedreigingen dan ook altijd serieus nemen, goed in kaart brengen en sterk duiden, zonder daarmee meteen op de paniekknop te drukken.'

Lees het hele artikel op de website van het AD.

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.