Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker in de Volkskrant over de terugtrekking van Noord-Korea uit Olympische Spelen

Noord-Korea doet deze zomer niet mee met de Olympische spelen, omdat het zijn atleten wil beschermen tegen het coronavirus. Dit tot grote spijt van Zuid-Korea, voor wie de Spelen golden als een kans om de relatie met het buurland te verbeteren. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker duidt de situatie in de Volkskrant.

Volgens Breuker zouden de Spelen sowieso geen groot effect hebben op het beleid van Noord-Korea.‘Het probleem is, en dat is de belangrijkste reden dat het telkens opnieuw fout gaat: er moet wel een bepaalde wil zijn om te veranderen, hoe klein ook. Die is er niet in Noord-Korea.’ Op de Spelen van 2018 in Pyeongchang traden de twee Koreas naar buiten als twee landen onder één vlag. Volgens Breuker zag dit er wellicht mooi uit, maar heeft het niet geleid tot echte concessies van Noord-Korea op het gebied van bijvoorbeeld kernwapenontwikkeling of mensenrechten. Dit terwijl Zuid-Korea wel tegemoetkomingen heeft gedaan aan Noord-Korea, bijvoorbeeld door een in Zuid-Korea controversiële wet aan te nemen. Hierdoor mogen geen ballonnen met pamfletten de noordgrens meer worden overgestuurd. Deze pamfletten waren bedoeld om informatie Noord-Korea in te krijgen en waren een doorn in het oog van de Noord-Koreaanse autoriteiten.

Meer weten?

Het volledige artikel met Remco Breuker is terug te lezen op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.