Universiteit Leiden

nl en

Pieter ter Keurs in de Volkskrant over de teruggave van roofkunst

Duitsland gaat als eerste Europese land koloniale roofkunst permanent teruggeven. Hierdoor wordt de druk op andere landen opgevoerd om dit voorbeeld te volgen. Hoogleraar Musea, Collecties en Samenleving Pieter ter Keurs gaat in de Volkskrant in op het effect van het Duitse voorbeeld.

De stukken die Duitsland gaat teruggeven, zijn de zogeheten 'Benin Bronzes'. Dit zijn bronzen beelden die geroofd zijn tijdens een strafexpeditie van het Britse koloniale leger in 1897 tegen het koninkrijk Benin, in het huidige Nigeria. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is in gesprek met de Nigeriaanse regering over de terruggave en hoopt deze zomer de overeenkomst rond te hebben. Ter Keurs noemt de restitutie van de beelden 'onontkoombaar', omdat het gaat om stukken die zo overduidelijk via geweld zijn verkregen dat hij geen enkele morele reden ziet om ze in Duitsland te houden. Hij vermoedt dat deze teruggave musea in andere (Europese) landen kan aansporen om ook roofkunst te restitueren. ‘Ik weet niet hoe dit precies gegaan is, maar ik kan me voorstellen dat er enorme druk op de andere musea ontstaat als één museum besluit om op te troepen vooruit te gaan lopen.’

Meer weten?

Het volledige artikel met Pieter ter Keurs is terug te lezen op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.