Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert over positie Nederland op ranglijst belastingparadijzen

Nog altijd is Nederland wereldwijd een van de belangrijkste knooppunten als het gaat om belastingontwijking. Volgens Tax Justice Network spelen alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda een grotere rol.

Jan Vleggeert

De internationale ngo Tax Justice Network stelt iedere twee jaar een ranglijst samen van belastingparadijzen. De onderzoekers hebben gekeken naar de Nederlandse belastingwetten van vorig jaar en naar de miljarden die in 2019 door Nederland stroomden om belasting te ontwijken. De conclusie daarvan is dat Nederland de op drie na grootste rol in belastingontwijking speelt.

Het Nederlandse ministerie van Financi├źn herkent zich niet in dat beeld en wijst op nieuwe wetgeving, zoals de bronbelasting op rentes en royalty's die dit jaar is ingegaan. Daar komt in 2024 nog een bronbelasting op dividend bij.

Maar de nieuwe wetten gaan het verschil niet maken, zegt hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert bij de NOS. 'Ik vraag me weleens af: voeren we deze wetten in omdat we echt van die fiscale structuren af willen, of is het vooral om de reputatie van Nederland wat op te poetsen? Die nieuwe bronbelasting raakt ongeveer 10 procent van de rentes en royalty's die door Nederland stromen. 90 procent wordt dus niet geraakt.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.