Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert: coronataks sympathiek idee, maar hoe ga je het doen?

Het ene bedrijf staat door de coronapandemie aan de rand van de afgrond, het andere maakt juist nu veel winst. Politici denken daarom na over een coronataks, waarbij de winnaars van deze situatie dan bijdragen aan het herstel van de verliezers.

Jan Vleggeert

Het idee achter de invoering van zo'n coronataks is een begrijpelijke gedachte, zegt hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert bij BNR Nieuwsradio. 'Waar het mee begint, is dat er miljarden aan steun in de economie wordt gepompt om bedrijven overeind te houden. Dat moet een keer terugbetaald worden. Dat kan op diverse manieren: bezuinigen, geld lenen maar dus ook door belastingen. Dan betalen de profiteurs van de crisis meer belasting. Dat kan ik goed volgen.'

Toch zitten er wat haken en ogen aan, zegt Vleggeert. 'Vanuit je rechtvaardigheidsgevoel zou je zeggen: haal dat geld bij de bedrijven die het goed hebben gedaan in de crisis. Dat is een sympathieke gedachte, maar hoe ga je dat doen? Hoe identificeer je de bedrijven waar het om gaat? TNT bezorgt meer pakketten en Albert Heijn profiteert ervan, die voorbeelden kennen we allemaal. Maar je moet het in algemenere termen definiĆ«ren: van welke bedrijven ga je belasting heffen en van welke niet? Dat valt niet mee.'

En dan is er nog een probleem: welk deel van de winst van die bedrijven is het gevolg van de coronacrisis? 'Het is moeilijk om de winst van een bedrijf te splitsen naar de oorzaken. Bij een farmaceutisch bedrijf zou dat kunnen wanneer je de winst kunt alloceren aan een coronamedicijn, maar bij een pakketdienst of een levensmiddelenbedrijf is dat een stuk moeilijker.'

Duitsland

Ook in de Volkskrant komt Jan Vleggeert aan het woord over de plannen voor een coronataks. In het artikel pleit hij voor een opslag op de vennootschapsbelasting als alternatief voor de coronataks. 'Dan hoef je niet een hele nieuwe belasting te ontwerpen. Het leidt tot minder geknutsel. In Duitsland is na de eenwording tussen het oosten en westen ook zo'n solidariteitsheffing ingevoerd.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.