Universiteit Leiden

nl en

Verdachte Ruinerwold vrij om hersenletsel? 'Alleen bij hoge uitzondering'

Volgens gedragsdeskundigen is verdachte Gerrit Jan van D. (68) door zijn hersenletsel niet in staat om zijn strafproces goed te begrijpen. Kan de Ruinerwold-vader desondanks worden berecht of is hij binnenkort vrij man?

Michiel van der Wolf

Op basis van artikel 16 van Het Nederlands Wetboek voor strafvolging kan de vervolging van een verdachte worden geschorst als deze procesonbekwaam is als gevolg van een psychische stoornis of een hersenaandoening. 'Maar dat gebeurt alleen bij hoge uitzondering', zegt hoogleraar forensische psychiatrie en strafrechtjurist Michiel van der Wolf van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. 

Van der Wolf benadrukt dat hij het rapport van de gedragsdeskundigen niet heeft gelezen. 'In theorie kunnen rechters afwijken van de adviezen van gedragsdeskundigen. Iemand hoeft niet alles te begrijpen om een eerlijk proces te krijgen. De rechters wegen ook andere belangen mee, zoals genoegdoening voor de slachtoffers en de geschokte samenleving. Men zou kunnen zeggen dat als er nog enig begrip is dat het genoeg is om toch door te gaan, ook gezien de belangen die er zijn.'

Lees het hele artikel in Dagblad van het Noorden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.