Universiteit Leiden

nl en

Eric De Brabandere over aansprakelijkheid Shell voor olielekkages Nigeria

Shell Nigeria is aansprakelijk voor olielekkages in Nigeria. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door vier Nigeriaanse boeren.

Eric De Brabandere

Shell moet de vier gedupeerde boeren, gesteund door Milieudefensie, een schadevergoeding betalen. De hoogte van de vergoeding wordt op een latere zitting bepaald. Het moederbedrijf, de Brits-Nederlandse multinational Shell, is volgens het hof maar op een punt aansprakelijk: het internationale concern moet meer doen om nieuwe lekkages te voorkomen door te zorgen dat er in een van de leidingen een lekdetectiesysteem wordt aangelegd.

'Deze zaak is erg belangrijk, want het is voor het eerst dat een moederbedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor wat er gebeurt in een gebied waar het moederbedrijf zelf niet actief is', zegt hoogleraar Eric De Brabandere op de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg. 'Dit kan het begin zijn van iets belangrijks.'

Toch is de uitspraak geen volledige overwinning voor Milieudefensie, zegt De Brabandere. 'Het moederbedrijf is niet aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Het moet in de toekomst alleen meer doen om zulke schade te voorkomen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.