Universiteit Leiden

nl en

Wim van den Doel in het AD over Christiaan Snouck Hurgronje

Christiaan Snouck Hurgronje was de eerste westerling die in Mekka fotografeerde en speelde een belangrijke rol bij de onderwerping van Atjeh. Wim van Den Doel, hoogleraar Algemene Geschiedenis, schreef een biografie over Snouck Hurgronje en vertelt in het AD meer over het leven van deze Oosterhouter.

De biografie Snouck die Van den Doel over Snouck Hurgronje heeft geschreven, kwam begin deze week uit. 'In 1994 ben ik gepromoveerd op het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, daar kwam Snouck Hurgronje in voor' zo vertelt Van den Doel. 'Er is al veel over hem geschreven, maar dat richtte zich meestal op één aspect van zijn leven: zijn reis naar Mekka, of zijn rol in de Atjeh-oorlog. Nu wilde ik laten zien welke ontwikkeling hij heeft doorgemaakt.'

Snouck Hurgronje groeide uit tot een grote islam-autoriteit die kolonel Jo van Heutsz adviseerde tijdens de oorlog in het voormalige sultanaat Atjeh op Sumatra. Zijn relatie met Van Heutsz was aanvankelijk goed, maar verslechterde toen de kolonel zijn adviezen niet opvolgde. Snouck Hurgronje vroeg zich af waarom inlanders per definitie als intellectueel inferieur werden gezien en ijverde voor gedeeltelijke bestuurlijke zelfbeschikking. Van den Doel stelt: 'Je ziet waarom hij uiteindelijk teleurgesteld is in het Nederlandse koloniale bestuur. Zijn Indonesische leerlingen worden klein gehouden en gediscrimineerd. Hij doorziet dat kolonialisme een overheersing is die op de lange termijn niet goed kan gaan'

Meer weten?

Het volledige interview met Wim van den Doel is terug te lezen op de website van het AD.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.