Universiteit Leiden

nl en

Joost Augusteijn in RD over misstanden in tehuizen van de Ierse katholieke kerk

Uit recent onderzoek blijkt dat tijdens de vorige eeuw 9000 kinderen zijn omgekomen in tehuizen van de Ierse katholieke kerk. RD sprak over de kwestie met Joost Augusteijn, Ierlandkenner en universitair hoofddocent aan het Instituut voor Geschiedenis.

De tehuizen waren bedoeld voor ongehuwde zwangere vrouwen. Ongehuwd zwanger raken werd als een schande beschouwd in het katholieke Ierland. Augusteijn: ‘Het is in zekere zin niet abnormaal dat in Ierland een probleem werd gemaakt van zwangerschappen bij ongetrouwde vrouwen. Ook elders kwam je dat tegen.’

‘Maar in Ierland heeft de thematiek rond ongehuwd zwangere vrouwen wel een diepere dimensie. Dat heeft alles te maken met de sterk ontwikkelde verwevenheid van kerk en staat. De Rooms-Katholieke Kerk in Ierland is sterk verbonden geraakt met de onafhankelijkheidsstrijd. De kerk kreeg in het zelfstandige Ierland van de 20e eeuw steeds meer zeggingskracht.’

Meer weten? Lees hier het volledige interview met Joost Augusteijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.