Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert: invloed belastingmaatregelen op investeringen lastig te kwantificeren

Op het juristenplatform Mr. reageert hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert op de stelling van een aantal belastingexperts dat het steeds minder gunstige Nederlandse belastingklimaat veel effect heeft op de fiscale advocatuur.

Jan Vleggeert

Een van de deskundigen constateert in het artikel dat het veranderde belastingklimaat voor meer geschillen zorgt. Een andere ziet dat het werkaanbod groter wordt door een verscherping van de regels en een actievere rol van de Belastingdienst.

Maar Jan Vleggeert, die op verzoek van Mr. reageert op de stelling, is niet zo onder de indruk van het argument dat het vestigingsklimaat te lijden heeft onder belastingverhoging. 'Dat wordt standaard gezegd bij elk voorstel waardoor belastingverzwaring optreedt. Als je dat argument gebruikt, moet je het ook precies onderbouwen en dat gebeurt meestal onvoldoende.'

De invloed van belastingmaatregelen op investeringen is volgens Vleggeert dan ook heel lastig te kwantificeren. 'Dat zag je in 2017 ook bij de plannen voor afschaffing van de dividendbelasting. De Tweede Kamer vroeg de regering om met feiten aan te tonen dat die maatregel goed is voor de economie. Dat lukte toen niet, en toen kwam Rutte met het argument dat hij het tot in zijn vezels voelde. Iedereen kan wel roepen dat klant minder graag naar Nederland komt. Maar waar blijkt dat uit?'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.