Universiteit Leiden

nl en

Marike Knoef: 'Maak mensen duidelijk hoeveel pensioen ze krijgen'

Het vertrouwen in de pensioenfondsen is laag in ons land. Het lukt de fondsen maar niet om het wantrouwen weg te nemen.

Marike Knoef

Pensioen is na het loon de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, als het om waarde gaat. Best belangrijk dus dat pensioen, maar de interesse is erg laag en dat leidt tot onbegrip. 

Goede communicatie over pensioenen is essentieel, zegt hoogleraar Marike Knoef daarover in het AD. 'Het blijkt dat als mensen meer kennis van het pensioen hebben ze ook minder zorgen hebben. Goede communicatie is dus erg belangrijk.'

Knoef is niet verbaasd over het lage vertrouwen. 'De pensioengeletterdheid is laag, dat blijkt al jaren. Mensen ervaren pensioen als iets ver weg en complex. Dat geeft een negatieve associatie. Als we pensioen niet meer waarderen als arbeidsvoorwaarde dan kalft het draagvlak voor het verplichte pensioen af.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.