Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren op RTL Nieuws en de NOS over de terroristische aanslagen in Frankrijk

Op donderdagochtend 29 oktober werd in Nice een terreurdaad gepleegd. Op dezelfde dag vonden ook bij het Franse consulaat in Saoedi-Arabië en in de stad Lyon geweldsincidenten plaats. Hoe kan het dat Frankrijk zo vaak het doelwit is van extremisme?

Volgens Jelle van Buuren, Universitair Docent aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, is Frankrijk zo vaak het doelwit, mede omdat het politiek en militair een belangrijke rol speelt in het Midden-Oosten en West-Afrika. Daardoor zijn zij een goed zichtbaar doelwit: ‘Het is een groot en machtig land, dus als je dat kan treffen, tel je mee. Ook profileert Frankrijk zich sterk met de scheiding tussen kerk en staat. Dat valt niet goed bij delen van de islamitische wereld’. Daarnaast speelt de laatste weken het Charlie Hebdo-proces een belangrijke rol’, zegt Van Buuren. ‘Mede door het proces is de spanning in Frankrijk al weken hoog’. 

Wraak

Het gedachtegoed onder de aanslagen in Frankrijk ligt volgens Van Buuren nog altijd bij het thema wraak. ‘Terroristen neem wraak voor het beledigen van het profeet. Daarmee proberen extremisten de vrijheid van meningsuiting te verwerpen. Dit gedachtegoed laat zien dat de extremistische ideologie in Frankrijk nog springlevend is. Het is niet alleen gewelddadig, maar verwerpt ook kernwaarden van de maatschappij’. Van Buuren denkt dat het lastig is om deze extremistische ideologie te bestrijden. ‘Het is in Frankrijk een politieke strijd, maar de religieuze waarden tellen zwaarder voor deze extremistische moslims’. 

Lees de volledige artikelen op de website van RTL Nieuws en de NOS

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.