Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren bij NU.nl over vijf jaar na de aanslagen in Parijs

Op 13 november 2015 werd Frankrijk geraakt door een grote terroristische aanslag. Bij concertzaal Bataclan kwamen 89 mensen om het leven. Dit jaar is het vijf jaar geleden na de aanslagen in Parijs. Hebben deze aanslagen op 13 november 2015 Frankijk veranderd?

‘De aanslagen hebben wel degelijk een grote impact gehad op de Franse maatschappij, zegt Jelle van Buuren, Universitair docent aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. ‘Dat de Franse samenleving is veranderd door deze aanslagen komt vooral door de mate van gewelddadigheid van de aanslagen. Jongeren werden in concertzaal Bataclan gewoon afgeslacht en het beeld dat mensen buiten op terrasje iets aan het drinken waren werden aangevallen maakte diepe indruk’. Naast dat deze aanslagen een impact hebben gehad op de Franse samenleving, hebben de trieste gebeurtenissen op 13 november 2015 volgens Van Buuren ook invloed gehad op het Franse veiligheidsapparaat. ‘Frankrijk stond altijd bekend als een land dat veel ervaring had met het omgaan met terrorisme. Het idee dat de Fransen terrorisme onder controle hadden, is met de aanslagen in Parijs toen compleet omver geblazen.’

Luister naar het volledige fragment op de website van NU.nl

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Zijn onderzoeksinteresses liggen onder andere in de Europese politiesamenwerking, samenwerking van inlichtingen en grensbeheer. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.