Universiteit Leiden

nl en

Willemijn Aerdts bij BNR over de waarschuwing van MIVD rondom spionagesoftware

Willemijn Aerdts, docent bij ISGA, bespreekt bij BNR de waarschuwing van de MIVD om tijdens gesprekken met een gevoelige inhoud je telefoon ver weg te leggen.

De mogelijkheid dat Russen en Chinezen mogelijk via smartphones je spioneren, waar het MIVD voor waarschuwt, is volgens Aerdts een reeël beeld. Ze vertelt dat toegang relatief makkelijk te regelen is. Je telefoon uitzetten helpt niet, weet Aerdts: 'Als er spionagesoftware op je telefoon staat, kunnen anderen hem besturen, ook als jij denkt dat je hem uit hebt gezet.'

Aerdts denkt dat we bewuster moeten zijn hoe we met onze smartphones om gaan als het om gevoelige informatie gaat. 'We zien heel vaak dat er poging worden gedaan om te spioneren via mobiele telefoons. Er zijn ook gevallen bekend waar dat geprobeerd is.'

Luister hier het volledige fragment

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.