Universiteit Leiden

nl en

Sara Polak in Trouw over de cartoonlogica achter Trump

Amerikaanse president Donald Trump plaatst veel misleidende berichten op Twitter. Toch is het mogelijk dat Trump wederom the presidentsverkiezingen wint. Sara Polak, universitair docent Amerikanistiek, legt in Trouw uit hoe dat kan.

Polak onderzoekt het Twittergebruik van de Amerikaanse president. Ze ziet dat Trump zichzelf keer op keer middels zijn tweets in het middelpunt van de belangstelling weet te plaatsen. ‘Of je Trumps uitspraken nou snapt of niet, of je ze leuk vindt of niet en zelfs als je ze schandalig vindt, je aandacht wordt ernaartoe gezogen’

Als Trump iets tweet dat later niet waar blijkt te zijn, brengt hem dat zelden in politieke problemen. En dat terwijl voor menig president liegen een politieke doodzonde betekent. Hoe kan dat? Volgens Polak helpt het niet om dit fenomeen te begrijpen aan de hand van de traditionele logica waarin uitspraken enkel worden beoordeeld op juistheid.

‘Trump gedraagt zich als een cartoonfiguur. Tekenfilms hoeven zich niet aan de natuurwetten te houden, als ze maar grappig zijn. Wile E. Coyote blijft doorrennen in de lucht als hij boven een afgrond hangt. Een kat die tegen een muur botst laat een katvormig gat achter en Lucky Luke schiet sneller dan zijn schaduw. Trump stelt voor om desinfecterend middel te injecteren tegen corona. Dat zou zo in een tekenfilm kunnen.’

Meer weten? Lees het hele interview met Sara Polak hier.

Afbeelding: Gage Skidmore 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.