Universiteit Leiden

nl en

Mirjam de Bruijn bij NU.nl over staatsgreep Mali

Buurlanden van Mali bespraken eergisteren de staatsgreep in het Afrikaanse land van een maand geleden. Wat was het doel van de coupplegers? En in hoeverre is het land opgeschud door deze nieuwe situatie? Dat vertelt de Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrikanistiek, in een podcast van NU.nl.

Mali kampt eigenlijk vanaf 2012 al met veel problemen, legt de Bruijn uit. Ook in 2012 was er al een staatsgreep omdat men de toen zittende president niet meer vertrouwde in zijn aanpak, toen in het noorden van het land een rebellie gaande was. Sindsdien is het eigenlijk alleen maar slechter gegaan. De Bruijn: 'Er rukte een vorm van radicale islam op, gepaard met inzet van Al Qaida. Daarnaast zijn er vanaf begin dit jaar protesten in Mali tegen het regime, maar ook tegen de regering omdat die ervan wordt verdacht de verkiezingsuitkomst te hebben gefraudeerd. Die protesten gingen gepaard met een algemene economische malaise in het land.'

Inmiddels zijn de coupplegers dus druk aan het onderhandelen over een nieuwe regering. De Bruijn stelt dat de bedoeling van de coup was om het land als het ware te resetten. 'Het land heeft een stevigere leiding nodig dan dat het tot nu toe heeft gehad. Om alle corruptie maar ook om de veiligheid en orde te herstellen willen de coupplegers een transitieperiode'. 

De Bruijn is voorzichtig hoopvol: 'De coupplegers zijn nog jong maar intelligent: ze gaven tijdens hun eerste toespraak een goede analyse van de situatie in Mali.' Of zij de resetknop succesvol weten in te drukken voor een beter Mali hangt af van de steun en begeleiding die zij hierbij ontvangen, zegt ze. 

Meer weten?

Beluister de volledige podcast hier. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.