Universiteit Leiden

nl en

Een chemische stof die leven geeft en kapotmaakt: Jan Willem Erisman over ammoniumnitraat

Naar aanleiding van de explosie in Beirut maakte BBC podcastserie 'The Foodchain' een aflevering over de chemische stof die de explosie veroorzaakte: ammoniumnitraat. Deze stof wordt veelvuldig gebruik in kunstmest. Met Hoogleraar Environmental sustainability Jan Willem Erisman spraken ze over de effecten van ammoniumnitraat op het milieu.

Overlooked problem

'We hebben het stikstofprobleem lange tijd over het hoofd gezien, in Nederland kwamen we er pas zo'n 30-40 jaar geleden achter dat stikstof voor verschillende milieuproblemen zorgt,' aldus Erisman. Hoewel kunstmest met ammoniumnitraat een grote bijdrage levert aan de wereldwijde voedselproductie, veroorzaakt het ook serieuze problemen. 'Bij de productie van kunstmest komt CO2 vrij, maar ook andere broeikasgassen, zoals stikstofoxides. Ongeveer 0,5 tot 2% van alle uitstoot van broeikasgassen, wordt direct veroorzaakt door de productie van kunstmest.'

Lees verder in het Engels.

Luister hier naar de hele podcast: BBC's The Food Chain - The fertiliser that blew up Beirut

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.