Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans bij het BNR Lobbypanel over verhuisboete Unilever

Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs aan het Instituut Bestuurskunde, besprak bij het BNR Lobbypanel de miljardenboete die Unilever mogelijk in ons land houdt.

Het wetsvoorstel van GroenLinks, om Unilever een vertrekboete te geven van 11 miljard euro, maakt de verhuizing van Rotterdam naar Londen het voor het grote bedrijf niet waard. Als dit dan ook echt wordt ingevoerd. Timmermans kan zich niet voorstellen dat deze boete juridisch haalbaar is: ‘Het zou mij verbazen als dit juridisch kan. Over hoeveel jaar krijg je bijvoorbeeld die boete dan?’.

Unilever in Nederland

Nederland is afhankelijk van multinationals, zo ook economisch gezien. Daarnaast vertelt Arco dat Nederland een positieve invloed kan hebben op het bedrijf ten opzichte van Londen: ‘We hebben in Nederland een wakkere maatschappelijke omgeving. Als de leiding van een groot bedrijf zelf niet wakker is, worden ze wel aangetikt door de maatschappij.’.

GroenLinks

Dat het wetsvoorstel van GroenLinks komt kan verwarrend overkomen, omdat de partij normaal multinationals in Nederland niet aanprijst. Timmermans vertelt dat GroenLinks Unilever in Nederland wil houden omdat ze hier iets groener zouden zijn dan in Londen, maar ook is voor zijn gevoel ‘GroenLinks iets meer opgeschoven van een overtuigingspartij naar een partij die wel duurzame eieren voor zijn geld wil’.

Prof. dr. Arco Timmermans is Bijzonder Hoogleraar Public Affairs bij het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance and Global Affairs te Den Haag. Zijn onderwijs gaat over beleidsprocessen en de politiek van belangenbehartiging in Nederland en Europa, onder andere in de masterspecialisatie Public Affairs

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.