Universiteit Leiden

nl en

Student Master Public Administration Pontus Korgsren in de Volkskrant over de uitbreiding van het geboorteverlof

Op 1 juli is het geboorteverlof voor partners uitgebreid: vijf weken verlof met 70 procent doorbetaling. Veel mensen zijn enthousiast, want de verwachting is dat moeders meer gaan werken. Er is echter ook één probleem. Dit beleid is niet voor iedereen even voordelig.

Slechts 70 procent doorbetaald krijgen, betekent een flinke inkomensterugval voor veel huishoudens, terwijl de tijd rondom de geboorte van een kind juist erg duur is. Pontus Korgsren, masterstudent Economics and Governance bij het instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden en Max van Lent, docent aan de afdeling Economie van de Universiteit Leiden benoemen dat dit beleid vooral de lage inkomens minder gunstig is. ‘We kunnen leren van de ervaringen in Scandinavië, waar uitbreidingen van geboorteverlof voor partners al jaren geleden zijn ingevoerd en de vergoedingen verschillen. En wat blijkt? Wanneer gezinnen maar een deel van het gemiste inkomen vergoed krijgen, profiteren vooral de gezinnen met een ­hoger dan gemiddeld inkomen. De laatste geven jaren later aan tevredener te zijn met hun gezondheid en balans tussen werk en gezin.’

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.