Universiteit Leiden

nl en

Kroegpraat met inhoud: Leidse wetenschappers ontdekken de podcast

Steeds meer (aankomende) wetenschappers ontdekken de podcast. Een eigentijds platform dat alle ruimte biedt om kennis en inzicht bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Sinds 2017 maakt ook universitair docent economie Wimar Bolhuis een eigen podcast.

In de podcast Studio Tegengif bespreekt Bolhuis (rechts op de foto) samen met twee vrienden elke twee weken de politiek, economie en maatschappij. 'We bieden zo een onafhankelijke, goed geïnformeerde dosis 'tegengif' tegen de gekte in het publieke debat', vertelt Bolhuis. 'Doordat we alle drie dicht op de politiek werken en actief zijn geweest (ambtenarij, denktanks, wetenschap, gemeenteraad, politieke partijen, lobby) hebben we vaak meer achtergrondinformatie bij de grote onderwerpen in het publieke debat.'

Het idee voor een podcast ontstond tijdens een borrel op een zomeravond in 2017. 'Veel van onze gesprekken gaan over politiek, economie en maatschappij. Opeens kwam het idee op: zouden andere mensen hier geïnteresseerd in zijn? Toen hebben we drie microfoons besteld en zijn we het gaan proberen. Gelijk bleken er honderden mensen te willen luisteren naar onze kritische en vaak ietwat humoristische manier van achtergrond geven bij een belangrijk maatschappelijk thema.'

Benieuwd naar de podcast Studio Tegengif? Je vindt hem onder meer op Soundcloud, Spotify en Apple Podcast

Laagdrempeligheid staat dus hoog in het vaandel bij de makers, legt Bolhuis uit. 'We nemen onszelf niet al te serieus, terwijl we ons wel flink voorbereiden en inlezen. Er moet worden gelachen tijdens Studio Tegengif (ook door de luisteraars) en we plagen elkaar flink. De bedoeling is dat je als luisteraar bij een kroeggesprek zit, het gevoel hebt naast ons op onze zolderkamer te zitten. En ja, de podcast wordt echt opgenomen op een zolderkamer.'

In de podcast neem ik politieke standpunten in. Dat doe ik nooit als docent.

Toch draait het uiteindelijk wel om de inhoud. Bolhuis' vakgebied beslaat overheidsfinanciën en economie van de publieke sector (arbeidsmarkt, sociale zekerheid, belastingen, begrotingsbeleid, woningmarkt) en deze kennis gebruikt hij in de podcastafleveringen om aan luisteraars mee te geven. 'Daarnaast put ik uit mijn politieke en ambtelijke werkervaring, om de context te schetsen waarbinnen de financieel-economische besluitvorming plaatsvindt. Luisteraars waarderen dat. In het onderwijs aan de universiteit probeer ik ook altijd praktijkervaringen te verwerken, om het levendiger te maken voor de studenten.'

Wel komt hij in de podcast zo nu en dan los van de docent. 'In de podcast neem ik politieke standpunten in, als privépersoon. In het universitaire onderwijs zou ik dat nooit doen. Ik ben van de stroming dat beleidsdoelen een politieke keuze zijn, geen wetenschappelijke, en dat studenten op de universiteit de objectieve, empirische kennis en instrumenten leren om elk mogelijk doel zo doeltreffend en doelmatig mogelijk te bereiken. Dat probeer ik studenten ook te leren. Als student had ik zelf een enorme hekel aan docenten die overduidelijk politieke doelen en standpunten verkondigden in colleges, maar deden of dit wetenschappelijk gefundeerd was.'

Binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid maken meer (aankomende) wetenschappers zelf podcasts.

  • Zo verzorgt de afdeling Burgerlijk Recht de podcast De Leidse Noot, waarbij elke week een eerste noot wordt geplaatst bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.
  • Universitair docent Ingrid Leijten (Staats- en Bestuursrecht) maakt de podcast Ons goed recht. Grondrechten hier en nu. Daarin gaat ze samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.
  • De Leidse criminologiestudenten Joël Zuidema en Matteo Pajonk laten criminologische onderzoekers aan het woord over hun (promotie)onderzoek en hun onderzoeksgebied in de podcast De Criminoloog
  • Ook maakt de Universiteit Leiden zelf podcasts. In de serie Enkeltje Wetenschap vertellen Leidse onderzoekers van alle faculteiten uitgebreid over hun onderzoek. Je vindt deze podcasts op deze overzichtspagina
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.