Universiteit Leiden

nl en

Ineke Sluiter bij NPO Radio 1 over de KNAW en rol van wetenschap in tijden van corona

In een marathoninterview spreekt Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde, over net begonnen presidentschap bij de KNAW en de extra verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt in tijden van corona. Ook vertelt ze over het leggen van dwarsverbanden tussen thema's uit de klassieke oudheid en onze samenleving anno 2020.

KNAW

'De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het 'Team NL' van de wetenschap, het zijn onze Olympiërs', vertelt Sluiter trots. 'Het zijn mensen die goed zijn in allerlei takken van sport van de wetenschap. Niet iedereen kan lid worden: om lid te worden moet je gekozen worden. Er is áltijd expertise aanwezig in de KNAW en de overheid maakt daar actief gebruik van. We zijn het adviesorgaan op wetenschapsgebied', legt ze uit. 'Het is een erg spannend en springlevend gezelschap.'

De rol van de wetenschap in tijden van corona

Sluiter werd op 1 juni 2020 president bij het KNAW, een ''gouden tijd'' voor de wetenschap. Een groot ongeduldig publiek kijkt nu over de schouders van de wetenschap mee, in de hoop op een snel gevonden, werkzaam coronavaccin.

Sluiter: 'In tijden van crisis keren we ons automatisch tot de wetenschap; een grote verantwoordelijkheid.' Adviezen van wetenschappers worden omgezet in beleid. Sluiter vertelt dat naast epidemiologen en de virologen ook veel meer disciplines iets kunnen zeggen over deze crisis, zoals gedragswetenschappers, didactici en pedagogen, psychologen en economen. 'Omdat in de KNAW al die disciplines vertegenwoordigd zijn, zit ik wat dat betreft in het hol van de leeuw'.

Sluiter wijst erop dat het ook voor wetenschappers onzekere tijden zijn, er is over deze nieuwe problemen nog volop wetenschappelijk debat. Het moeilijke voor de politiek is dat zij beleid moeten maken op basis van onvolledige wetenschappelijke kennis. Maar de samenleving wil duidelijkheid. 

Meer weten?

Beluister het hele drie uur durende marathoninterview hier. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.