Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard over de steeds ‘politiekere’ houding van de Eerste Kamer

De Eerste Kamer steunde onlangs een motie van afkeuring tegen Ollengren in de kwestie over de jaarlijkse huurverhoging. Volgens Geerten Boogaard, hoogleraar decentale overheden is de wijze waarop de Eerste Kamer de minister aanpakt vrij uniek.

De houding van de Eerste Kamer baart Boogaard zorgen. “De Eerste Kamer doet steeds meer aan dezelfde soort politiek als de Tweede Kamer en daarmee heffen ze zichzelf op de lange termijn op. In ons bestel is geen plaats voor twee Tweede Kamers” 
Hij denkt dat de huidige werkwijze op de korte termijn tot meer ellende zal leiden. "Het kan gebeuren dat een minister klem komt te zitten tussen wat de Eerste Kamer wil en wat de Tweede Kamer wil. En dat allerlei wetsvoorstellen geblokkeerd worden."

Want, een Eerste Kamer waarnaar niet wordt geluisterd door een minister, gaat de volgende dag niet met frisse moed verder met het behandelen van wetsvoorstellen, denkt Boogaard. "Daar ontstaat chagrijn, een dynamiek die niet productief is. Het systeem zal daardoor vastlopen." Dat bleek vorige week al: de meerderheid van de Eerste Kamer wil de komende tijd namelijk niet meer met Ollongren in debat.Boogaard waarschuwt voor een boemerangeffect, want op de lange termijn zou dit volgens hem best eens kunnen leiden tot een roep om afschaffing van de Eerste Kamer.

"Als de Eerste Kamer iedere keer de bazooka uit het schuurtje haalt om te schieten op een minister die niet heeft gedaan wat de politieke vriendjes uit de Tweede Kamer wilden, dan komt haar houdbaarheid ter discussie te staan."

Bekijk de uitzending van EenVandaag

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.