Universiteit Leiden

nl en

Strijd tussen Turkije en Griekenland over territoriale wateren

Door de moderne technologie kan meer aardgas en olie in het oostelijk deel van de Middellandse Zee worden gewonnen dan vroeger. Hierdoor is ‘opnieuw’ een strijd losgebarsten tussen Turkije en Griekenland, waarbij Turkije aanspraak maakt op een deel van de Middellandse Zee rond Cyprus.

De Turken hebben volgens het gangbare internationaal recht echter maar beperkte aanspraak op delen van de Middellandse Zee. De veel kleinere Griekse buur, neemt een monopolie-positie in doordat zij vrijwel alle eilanden in de Egeïsche Zee bezitten.

‘Het is heel zuur voor de Turken’ zegt Nico Schrijver, hoogleraar internationaal recht, hierover in het NRC 'maar de huidige regels gelden inmiddels als internationaal gewoonterecht. Als Turkije de huidige verdeling zou aanvechten bij het Internationaal Gerechtshof of het zeerechttribunaal in Hamburg, zouden ze volgens mij geen kans maken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.