Universiteit Leiden

nl en

Marike Knoef: goede communicatie cruciaal met nieuwe pensioenstelsel

Werkgevers, werknemers en de overheid hebben op vrijdag 12 juni gesproken over het nieuwe pensioensysteem en de overgangssituatie voor verschillende generaties.

De pensioenkortingen die nu al twee jaar niet zijn toegepast, zullen in principe ten koste gaan van de jongere generatie. Voor de langere termijn zijn er ook beslissingen genomen. "Ze zijn het er in ieder geval over eens geworden dat we van de harde beloftes af gaan", zegt Marike Knoef (hoogleraar Economie) in een artikel op NOS.nl. Daarmee doelt ze op de huidige situatie, waarbij mensen een belofte krijgen over hoeveel pensioen ze later krijgen.

In het nieuwe pensioensysteem worden de pensioenen sneller gekort als het slecht gaat en sneller verhoogd als het goed gaat. "Dat is een uitdaging voor de samenleving", zegt Knoef. "Goede communicatie is cruciaal, want als er een keer gekort gaat worden blijft dat meer hangen dan als het is meegevallen."

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.