Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard: lokale politiek heeft het zwaar

In een artikel in het Leidsch Dagblad gaat Geerten Boogaard in op de situatie van de lokale politiek in de coronacrisis.

Geerten Boogaard

De lokale democratie heeft te lijden onder de coronacrisis, zegt Boogaard in het Leidsch Dagblad (€). 'De politiek heeft een opdoffer gehad. Ze moet zichzelf opnieuw uitvinden.'

Gemeenteraden staan al een paar maanden buitenspel als het gaat om de noodmaatregelen in coronatijd. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van alle veiligheidsregio’s in Nederland, hebben het voor het zeggen. Zij stellen noodverordeningen vast, met verstrekkende maatregelen. Pas achteraf, als alles voorbij is, heeft de politiek de mogelijkheid om iets te zeggen over de verantwoording van al deze maatregelen.

'De lokale democratie is aan het opkrabbelen, maar heeft het wel zwaar. Het is duidelijk dat dit niet het hoogtepunt is van het controleren van de macht. Je moet digitaal vergaderen en in crisistijd krijg je toch vaak een mentaliteit dat mensen niet zo heel erg kritisch durven te zijn op het bestuur. De mogelijkheden om invloed uit te oefenen zijn bovendien beperkt. Die 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zijn een soort oorlogsburgemeesters, die van hun noodbevoegdheden gebruik maakten. Het stond er democratisch dus allemaal niet ideaal voor.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.