Universiteit Leiden

nl en

'Eerder met pensioen helpt jongeren niet aan baan'

Vakbonden pleiten voor verruimde regelingen om eerder met pensioen te kunnen gaan, om zo jongere werknemers een ontslag te besparen. Maar werkt dat?

Marike Knoef

In Trouw wijst hoogleraar Marike Knoef op de intrede van vrouwen op de werkvloer. 'Dat leidde in de tweede helft van de vorige eeuw ook niet tot massale werkloosheid onder mannen. Ze kijkt wat vroegpensioen betreft graag naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. 'Toen zijn er ook vroegpensioen-regelingen opgetuigd om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Ook toen had dat weinig succes.'

Maar wat werkt er dan wel? Knoef ziet het meest in extra omscholing, zodat werknemers in krimpende sectoren als de luchtvaart kunnen overstappen naar beroepsgroepen waar nog wel werk in te vinden zal blijven. Daar zet het kabinet ook op in met de sociale partners.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.