Universiteit Leiden

nl en

Buitenlandse beroepsstrijders wakkeren conflicten aan

Jeanine De Roy van Zuijdewijn, onderzoeker en docent bij ISGA, werd geïnterviewd door de Duitse omroep Deutsche Welle (DW) met als onderwerp: buitenlandse beroepsstrijders. Dit is ook het onderzoeksonderwerp van haar meest recente publicatie.

Er zijn veel buitenlandse strijders die, na zich te hebben aangesloten bij en te hebben meegevochten met terroristische groeperingen, zijn teruggekeerd naar hun thuisland. Er is ook een groep buitenlandse strijders die van het ene naar het ander conflict overstappen en die van vechten in revoltes hun roeping hebben gemaakt. Deze groep staat bekend als buitenlandse beroepsstrijders en ze hebben een aanzienlijke invloed op de conflicten in het Midden Oosten. Dit komt met name door hun strenge ideologische overtuigingen en gevechtservaring. De Roy van Zuijdewijn: 'Vele van hen zijn lid van transnationale jihadistische netwerken en maken gebruik van deze netwerken, in combinatie met hun vaardigheden en andere middelen, om conflicten te laten escaleren.' Dit heeft tot gevolg dat buitenlandse beroepsstrijders in een later stadium vaak uitgroeien tot belangrijke leiders. 

Toegewijd en charismatisch

De Roy van Zuijdewijn's meest recente onderzoeksproject laat zien dat buitenlandse strijders hun vaardigheden uitbreiden en voldoende middelen bij elkaar verzamelen voor zij hun diensten aanbieden aan nieuwe gewelddadige actoren. Dit kan zowel om een ander conflict of een andere ideologische gelieerde groepering gaan. Hun betrokkenheid met een wereldwijde jihadistische beweging is wat nieuwe buitenlandse strijders tegenwoordig verbind. Zij zijn niet langer verbonden aan specifieke trainingskampen. In sommige gevallen is het ook bewezen dat buitenlandse beroepsstrijders door de lokale bevolking worden gezien als effectiever en betrouwbaarder. Wat hun aantrekkingskracht voor potentiële nieuwe buitenlandse strijders alleen maar vergroot. 

De invloed beperken

Als we kijken naar hun vermogen om conflicten aan te wakkeren is het van groot belang dat de invloed van deze buitenlandse beroepsstrijders wordt ingeperkt. Het onderzoek van De Roy van Zuijdewijn toont ook aan dat verschillende van de buitenlandse beroepsstrijders die deel uitmaakten van het onderzoek in de loop van de tijd hun focus hadden verlegd naar het plannen van terroristische aanslagen in hun thuisland. Nog een reden voor overheden om op te treden tegen buitenlandse strijders. Het nemen van gerichte stappen om het aantal buitenlandse beroepsstrijders terug te brengen is dus in het belang van Westerse regeringen. 'Dit betekent dat de beperkte focus op terugkeerders alleen niet voldoende is'. 

Je kunt het volledige (Engelstalige) artikel op de website van Deutsche Welle lezen. 

Je kunt het volledige (Engelstalige) rapport lezen op de website van Resolve Network, of de discussie bekijken die werd georganiseerd door het United States Institute of Peace. 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Jeanine de Roy van Zuijdewijn, MA werkt als ondezoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is Research Fellow bij het International Centre for Couter-Terrorism. Haar interesses op onderzoeksgebied zijn de impact van terrorisme, buitenlandse strijders, dreiging en eenlingenterrorisme. In haar huidige promotieonderzoek onderzoekt zij hoe er gereageerd wordt op terroristische aanslagen. Ze heeft verschillende peer-reviewed artikelen, boekhoofdstukken en rapporten gepubliceerd over deze onderwerpen. 
Ze geeft ook les in meerdere onderwijsprogramma's en heeft lezingen gehouden voor verschillende doelgroepen tijdens conferenties, high-level vergaderingen en executive courses voor professionals. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.