Universiteit Leiden

nl en

Peter Meel bij The New York Times over de Surinaamse verkiezingen.

President Desi Bouterse is door de krijgsraad in Suriname veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf in de zaak rond de Decembermoorden. Zijn regering is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de financiële en economische crisis waarin het land zich momenteel bevindt. Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij (NDP) deden opnieuw mee aan de verkiezingen voor de Nationale Assemblee (parlement) op maandag 25 mei jl. In een artikel in The New York Times vertelt historicus Peter Meel waarom Bouterse onder grote groepen Surinamers nog steeds zo populair is.

Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld en de oppositie de verkiezingen lijkt te hebben gewonnen, is het duidelijk dat de NDP wederom veel stemmen heeft behaald. Dit komt voor een belangrijk deel doordat de NDP de grootste multi-etnische partij van Suriname is. Mede door zijn gemengde afkomst en het eenvoudige milieu waarin hij opgroeide, heeft Bouterse aanhang in alle etnische groepen. In dat opzicht steekt hij af bij meer ‘traditionele’ Surinaamse politici, die vaak worden gezien als vertegenwoordigers van een specifieke etnische groep. Meel vertelt over Bouterse: ‘Hij kent de Surinaamse samenleving heel goed en dat is de sleutel tot het begrijpen van zijn succes. Hij gaat gemakkelijk om met mensen van welke achtergrond dan ook. Je kunt iets met hem gaan drinken en dicht bij hem komen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.