Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert: 'Beperk de aftrek van hoofdkantoorkosten'

De commissie-Ter Haar stelt voor om multinationals zwaarder te belasten. Er is discussie over de vraag of hoofdkantoorkosten in aftrek moeten worden beperkt.

Jan Vleggeert

De Tweede Kamer vroeg een missie om onderzoek te doen naar belastingheffing van multinationals. De commissie-Ter Haar stelt ook voor om de aftrek te beperken van de zogeheten hoofdkantoorkosten. Shell betaalt in het buitenland winstbelasting over zijn buitenlandse activiteiten, maar maakt daarvoor kosten op het Haagse hoofdkantoor.

Die kosten mogen worden afgetrokken van de Nederlandse winsten. Hoogleraar Jan Vleggeert vindt het terecht dat de commissie daarmee anders wil omgaan, zegt hij in Elsevier (€). 'Eigenlijk zou je de kosten van een hoofdkantoor veel meer in rekening moeten brengen aan alle dochterondernemingen, niet alleen de Nederlandse. Veel andere landen accepteren die doorbelasting niet, maar dat is de fout van die landen. Als je het dan maar in Nederland laat aftrekken, worden wij het afvoerputje.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.