Universiteit Leiden

nl en

Anderhalvemetersamenleving in beeld

De anderhalvemetersamenleving wordt in hoog tempo opgebouwd; overal verschijnen pijlen en vlakken van tape, cirkels en strepen van krijt, hekken en andere barrières. Danica Mast, promovenda bij het LIACS, verzamelt foto’s van deze oplossingen op haar website www.1meter50.nl nu haar promotieonderzoek deels stilstaat. Het Leids Universitair Weekblad Mare ging met haar in gesprek.

Ongeschreven regels

Normaal gesproken houdt Mast zich bezig met het betrekken van mensen bij interactieve speelomgevingen in publieke omgevingen en hoe (ontwerp)factoren daaraan bijdragen. Visuele communicatie om gedrag te beïnvloeden speelt daarin een belangrijke rol. Winkeliers proberen dat nu ook te doen door met visuele aanwijzingen mensen aan te moedigen een bepaalde richting op te gaan. ‘Omdat het voor iedereen nieuw is, bestaan er nog geen ongeschreven regels’, zegt Mast. ‘Als een winkel strepen op anderhalve meter afstand van elkaar heeft neergezet, moet je dan óp de strepen gaan staan, of juist ertussen?’

Oplossingen bieden

Mast heeft al honderden foto’s binnengekregen. Ze verzamelt deze op haar website, samen met tips over welke oplossingen goed kunnen werken. ‘Het geeft uiteraard input voor mijn eigen onderzoek. Foto’s verzamelen en uiteindelijk een wetenschappelijke publicatie schrijven is leuk, maar als ik de beelden snel naar buiten kan brengen is dat nuttiger. Hopelijk kan ik zo bijdragen aan de oplossingen die winkels moeten verzinnen.’

Het volledige artikel is te vinden op de website van Leids Universitaire Weekblad Mare.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.